top of page

Hoe ga je om met angst na de behandeling tegen kanker?

kpannekeet

De diagnose kanker verandert je leven op een ingrijpende manier. Voor veel mensen is het een life changing event. Het leven na kanker voelt anders aan. Wat voorheen vanzelfsprekend was, is dat nu misschien niet meer. Je hebt te maken met een verminderde belastbaarheid en een veranderd toekomstperspectief. Kanker heeft niet alleen invloed op jouw leven, maar ook op je gezin, familie en sociaal leven.



Man die zijn hoofd op zijn hand steunt, met een bezorgde blik.

Angst na kanker: Wat je moet weten

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de kankerpatiënten in de eerste twee jaar na de behandeling te maken heeft met angst. De angst voor terugkeer van de ziekte is hierbij de grootste zorg. Controleafspraken kunnen als zeer stressvol en belastend worden ervaren. En wanneer genezing niet mogelijk is, speelt de angst voor verslechtering natuurlijk een belangrijke rol. Veel (ex-)kankerpatiënten maken zich daarnaast zorgen over de impact van hun ziekte op hun gezin, werk en dagelijks leven.


Leven na kanker: De angst die blijft

Het leven na kanker kan voelen alsof er altijd een zwaard van Damocles boven je hoofd hangt. Vooral in de eerste jaren na de behandeling is de angst vaak het sterkst. Veel mensen hebben weinig vertrouwen in hun lichaam en zijn voortdurend alert op symptomen. Deze angst kan afnemen, maar vaak zijn er kleine triggers die de angst weer doen oplaaien, zoals een controleafspraak in het ziekenhuis, het nieuws van een bekende die kanker krijgt, of een pijntje of hoestje dat langer blijft hangen.


Omgaan met onzekerheid na kanker

Onzekerheid is een onvermijdelijk onderdeel van het leven na kanker. Het liefst zouden we deze onzekerheid willen wegnemen, maar de realiteit is dat de ervaring van kanker altijd deel uitmaakt van je leven. En dat hoeft niet per se negatief te zijn. Een zekere mate van voorzichtigheid en alertheid op veranderingen kan ook bijdragen aan een gevoel van controle. Daarnaast kan het besef van de kwetsbaarheid van het leven leiden tot bewuster leven en meer waardering voor de kleine dingen.

De uitdaging is om te leren omgaan met onzekerheid, zonder erdoor overweldigd te raken.


Controle terugpakken door een gezonde leefstijl na kanker

Een effectieve manier om met angst om te gaan, is door je te richten op acties waar je invloed op hebt. Het ervaren van controle maakt kanker minder bedreigend en versterkt je vertrouwen in je vermogen om met de gevolgen om te gaan. Door te werken aan een gezonde leefstijl kun je een stukje controle terugkrijgen in je leven. Je richt je actief op het verbeteren van je welzijn en krijgt daardoor meer grip op je situatie.


Gezonde leefstijl: De sleutel tot herstel na kanker

Een gezonde leefstijl is essentieel voor het herstellen van zowel je lichaam als geest na kanker. Door te focussen op dingen die je kunt beïnvloeden, zoals voeding, beweging, ontspanning, slaap, sociale contacten en zingeving, kun je je welzijn aanzienlijk verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt bovendien de voordelen van een gezonde leefstijl bij het verkleinen van de kans op terugkeer van kanker.


Actief werken aan herstel en vertrouwen

In actie komen helpt niet alleen om je aandacht te verleggen, maar ondersteunt ook je fysieke en mentale gezondheid. Het vertrouwen in je lichaam terugvinden en goed voor jezelf zorgen, zijn belangrijke stappen op de weg naar herstel. Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je sterker in je schoenen staat, zowel lichamelijk als emotioneel.


Wat kun jij doen om angst na kanker te verminderen?

De weg naar herstel en het omgaan met angst na kanker is niet altijd gemakkelijk, maar elke kleine stap helpt.

Wat is één ding dat jij vandaag kunt doen om meer controle over je leven terug te krijgen?

Of het nu gaat om het eten van een voedzame maaltijd, het maken van een rustige wandeling, of het plannen van een ontspannend moment – elke actie draagt bij aan je herstel en helpt je om je beter te voelen.


Weet je niet precies waar je moet beginnen? Neem gerust contact met me op.

Comments


bottom of page