top of page

Dit moet je (niet) eten bij kanker: Feiten & fabels over voeding

kpannekeet

Bijgewerkt op: 14 feb

Voeding en kanker: Wat is waar?

Je mag geen soja eten. Je moet elke ochtend versgeperste groentesappen drinken en daarnaast DIM-supplementen slikken. Oh ja, en door veel soja te eten is je overlevingskans op de lange termijn beter… Huh?

 

Herkenbaar? Over voeding bij kanker bestaan talloze adviezen, gouden tips en wondermiddelen die je overlevingskans zouden verhogen of de kans op terugval verminderen. Webpagina’s, Instagram-accounts en zelfs je buurvrouw hebben er iets over te zeggen. Maar laten we meteen duidelijk zijn: er bestaat geen wonderdieet en al helemaal geen geheim wondermiddel.

 

Laat je niet gek maken, je “moet” helemaal niks!

 

Gezonde voeding (pompoen en fruit) en ongezonde voeding (blikje frisdrank en pizza)

Voeding als krachtig hulpmiddel

Begrijp me niet verkeerd: goede voeding speelt een cruciale rol in onze gezondheid. Het is een krachtig instrument om je lichaam te ondersteunen. We eten meerdere keren per dag, en elke keuze die we maken kan ons lijf helpen of belasten. Maar waar ik voor wil waarschuwen, is een rigide, obsessief “supergezond” eetpatroon. Dit leidt vaak tot frustratie, stress en uiteindelijk het opgeven van goede voornemens. Voeding speelt een belangrijke rol in een leven met of na kanker, mits je er ontspannen mee omgaat en vooral geen angst of schuldgevoelens ervaart.

 

Wat raden officiële bronnen aan?

Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is een voornamelijk plantaardig voedingspatroon de beste keuze. Dit betekent: Een grote diversiteit aan groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Het vermijden van bewerkt voedsel, alcohol, rood vlees, dranken met toegevoegde suikers en voedingssupplementen (tenzij medisch geadviseerd).

 

6 praktische tips voor een gezond voedingspatroon

Wil jij gezonder eten en je voeding aanpassen, maar weet je niet waar te beginnen? Hier zijn zes praktische en haalbare tips:

  1. Maak kleine stappen

    Pas geleidelijk je voeding aan. Kleine aanpassingen zijn makkelijker vol te houden. Begin bijvoorbeeld met een extra portie groenten per dag.

  2. Wees realistisch

    100% gezond eten is niet nodig en kan zelfs stress opleveren. Streef liever naar 80% gezonde voeding, zodat je het makkelijker kunt volhouden.

  3. Focus op wat je wél wilt eten

    In plaats van te denken aan wat je niet mag, focus op voedzame, lekkere opties. Dit maakt de verandering positiever en makkelijker vol te houden.

  4. Gun jezelf guilty pleasures

    Voeding gaat niet alleen om gezondheid, maar ook om genieten. Af en toe een taartje of je favoriete snack past prima in een gebalanceerd eetpatroon. (Mijn guilty pleasure? Mayonaise – ik weiger om zonder te leven!)

  5. Let op je omgeving

    Je omgeving heeft grote invloed op je eetgewoonten en voornemens. Heb je een gezin? Dan is het wellicht makkelijker om eerst je eigen ontbijt aan te passen, i.p.v. het gezamenlijke avondeten. Wil je minder drinken, ga dan liever niet met je zuipschuit-vriendin naar de kroeg.

  6. Bepaal je eigen leefregels

    Denk erover na hoe consequent je wilt zijn. Gelden je regels ook voor buiten de deur, feestdagen, vakanties of zijn er uitzonderingen? Dit voorkomt stress en schuldgevoelens. Communiceer je leefregels ook naar familie en vrienden dan weten ze waar ze aan toe zijn en kunnen ze er rekening mee houden (verwacht hier trouwens niet te veel van).

 

Conclusie: Geniet van gezond en gevarieerd eten

Ik gun iedere (ex-)kankerpatiënt een gezond, afwisselend en vooral lekker eetpatroon. Laat voeding geen bron van stress zijn, maar een manier om je lichaam te ondersteunen en van het leven te genieten! 


Gezondheid draait niet om perfectie, maar om balans.





Comments


bottom of page